Lunete
Lunete de vânătoare.
Din punct de vedere al modului de utilizare, acestea sunt impartite in 3 mari categorii: pentru goană, mixte, pentru pândă
- Lunetele de goană sunt dispozitivele optice care sunt caracterizate de un factor de magnificatie de pornire minim.
In anul 2018, celebrul producatorul austriac Swarovski, a introdus pe piata lunetelor de vanatoare, prima luneta cu magnificatie sub 1. Swarovski Z8i 0,75-6x24. Astfel lunetele de vânătoare pentru goană sunt prezentate ca dispozitive optice al caror factor de marire porneste de la 0,75. Luneta de goana se caracterizeaza in general prin dimensiuni reduse, camp vizual cat mai mare la 100m si reticule adaptate pentru vanatoarea dinamica.
- Lunete mixte sunt apreciate de vanatorii care doresc o luneta cu care sa se poata descurca atat la gona dar si la panda. De regula acestea pornesc de un factor de magnificatie de 1,5 si un diametru al tubului de iesire de 42. Iesirea de 42, in schimb, nu ne ajuta la vanatorile desfasurate la prime ore ale diminetii si la apus, datorita dimensiunii reduse a tubului.
- Lunetele de pândă cele mai apreciate sunt cele cu diametrul tubului de iesire cat mai mare. De regula 56. Acesta ofera cea mai generoasa intrare pentru lumina la nivelul lunetei. La lunetele de pândă, turetele balistice isi fac toti banii. Cu ajutorul acestora putem avea lovituri foarte precise la distante si inclinatii mari. Trebuie doar setate de personal specializat si integrate cu un sistem de masurare a distantei si inclinatiei. Dacă din anumite motive, turetele balistice nu sunt pe placul dumneavoastra, puteti face compensari de căderi prin optarea pentru reticule balistice. Cu ajutorul calculatoarelor balistice sau aplicatiilor mobile oferite de producatorii premium, putem afla corespondentul fiecarei gradatii in distanta pana la tinta.